GONDOLGOK Ez az oldal egyszerűsített, nyomtatóbarát változata.
Ide kattintva léphet vissza az eredeti oldalra.
Szekeres Sándor :
Nyelvi honfoglalásról


2014.09.15.
  

Egy tanítóm óráján elhangzott, hogy azért kellett abbahagyni kalandozásokat, mert elfogytak volna a magyarok. Ez az egész már akkor szöget ütött a fejembe. Hogyhogy elfogytak? Nem egy nemzet áll mögöttük? ... és a kalandozás? Alighogy bejöttek, már mentek is kalandozni? Semmi letelepedés, vetés, aratás? ...akkor ki termelt az itthoniaknak nyáridőben? …ki termelt azoknak, akik kint kalandoztak? ...és ki védte az itthoniakat? Az egykori kisgyerek hiányérzete mindig is kísértett, ha a honfoglalás került szóba. A mai történelemszemlélet egyre közelebb kerül a kérdőjelek feloldásához, de 'szent tehén' effektusként, a köztudat, a politika és a tudomány képviselői többnyire szentségtörésként kezeli, ha úgy tekintünk a honfoglalásra, mint ami valójában volt.

Mert mi is volt?

Sokáig csak a honfoglalást megerősítő információkkal találkoztam, a szokásos hősi effektekkel. Majd 25 évesen olvastam egy könyvet, amit azóta sem találok. Nem emlékszem sem a címére, sem szerzőjére, igaz akkoriban napi egy könyv volt az adagom. A tartalmára viszont igen. Hadászattal foglakozott, a középkori hadviselést elemezte, főleg a magyarországi török hadjáratokra építve. Leírta, hogy a hadjáratoknak volt egy maximális létszáma, amit egyik sereg sem tudott túllépni, áthidalhatatlan ellátási nehézségek miatt. A szerző 120-140 ezerben határozta meg a még kezelhető létszámot. Leír egy konkrét esetet is, hogy Várnából elindult egy 160 ezres sereg Magyarország felé, de három nap múlva szétesett, mert nem tudták ellátni. Ezek alapján a szerző levon egy következtetést, mi szerint a honfoglalás menetét, történetét újra kellene gondolni.

A könyv eltűnt. Nem találom. Átnéztem a témával foglakozó szerzők műveit, bibliográfiáját, de nincs köztük. Jó lenne megtalálni. Az elemzést újra el lehet végezni és nem hiszem, hogy más eredményre jutnánk.

Miről is van szó? Mit érhetett a szerző a honfoglalás újragondolásán?

Az elemzés alapján kijelenthető, hogy a honfoglalás korában sem léphetett túl egy adott létszámot a vonuló népcsoport, de kerekítsünk felfelé, mondjunk 200 ezret. Ez a kétszázezres népcsoport, hogyan olvaszthatta be a Kárpát-medence 1 és 2 millió közé eső népesség nyelvét? A válasz az, hogy sehogy. Ennek nyoma lenne és valószínűleg erőszakkal terhelt folyamat lett volna.

Kérdés akkor, hogy kik voltak, akik akkor hont foglaltak? A források szerint türkök. Akkor ezt a részt sokáig Türkiának nevezték. A honfoglaló vezérek nevei türkök voltak. László Gyula felemlít egy esetet, hogy a Bizáncba látogatott magyar vezérek mellé türk tolmácsot rendeltek.

...folyamatban...