GONDOLGOK Ez az oldal egyszerűsített, nyomtatóbarát változata.
Ide kattintva léphet vissza az eredeti oldalra.
Szekeres Sándor :
Bemutatkozás


2008.03.16.
SzekeresS-tapi.jpg

Humorra hangolva...

Balra látható a fényképem helye.
A legutolsó elfogadható kép három éves koromban készült rólam, azt meg nem találom, így elégedjenek meg ezzel. A nevem Szekeres Sándor, 1959-ben születtem, Halak hónapjának 21. napján. Akik egy kicsit jobban ismernek, komolytalannak tartanak, és száz százalékban egyetértek velük. Azok, akik nem így állnak hozzám, rendszerint pofára esnek. Tehát ne reménykedjen abban, hogy e sorokból megismer. Lassan ötven éve kutatom magam, de teljesen tanácstalan vagyok. A munkáimat igyekszem profi módon elvégezni, és ha nekilátok.... Mondom, ha nekilátok. Győzzék kivárni. A családom szerint ötven évesen igazán benőhetne a fejem lágya, pedig beláthatnák, hogyha eddig nem történt meg, ezután már nem fog. Van két iker lányom és egy lassan felnőtté váló fiam, aki ezt a mondatot töröltetni fogja velem. Persze hogy van feleségem! Jól néznék ki! Könyvtárosként dolgozik, és rengeteget köszönhetek néki. Ő mesélte Gyurkovics Tibor történetét, aki elmondja, hogy háromféle nő volt az életében és mindegyik ösztönösen nevelni igyekezett őt. Az első az édesanyja, a második a felesége, a harmadikként pedig a lányai. Egyetértek, sőt, nékem van húgom is, aki negyedikként szintén faragni próbált rajtam. A lányaim pedig már hároméves korukban elkezdtek ráncba szedni, az eredményről inkább nem mondok semmit, nehogy kedvüket szegjem....

  Az alapszakmám gépszerelő, amit rövidesen otthagytam és elmentem kohásznak. A magyar (szak)ember olyan különleges felkészültségével találkoztam ott, ami egyetlen szakkönyvbe sem lesz leírva. Az alumíniumot úgy ötvözték, hogy szemre meg tudták állapítani a benne lévő ötvözetek arányát. Egy száraz felületre kiöntöttek egy kis olvadt fémet, majd figyelték a megszilárdulásának folyamatát. Ezt a tudást, képességet még leírni sem lehet, az életben kell elsajátítani. Ma a modern készülékek természetesen pontosabban kimérik ezt, de azt a megoldó képességet, ami az emberekben kifejlődött, nem pótolhatja semmilyen gép. Egy ilyen hozzáállást a problémához, nem lehet megtanulni egy hathónapos tanfolyamon, legyen az bármilyen területe az életnek. Hülyül a világ, kérem, vagy hülyítik a világot.... 
  Itt hallottam először a rovásírásról. 
- Sanyikám! - mondta az idős kohász - Beszélnek ezek a finnugorokról, ah.. Saját írásunk volt..., rovásnak nevezték... Gyűjtögető életmód?.. Ah, el ne hidd nékik... - 1978-at írtunk ekkor.
  Ha egy egyszerű ember, nevezhetjük tanulatlannak, így gondolkodik a magyarságról, miközben a szakmai tudását csak a modern anyagelemző gépek tudták felülmúlni, addig nem lehet baj. A baj csak ott van, hogy akadnak olyan (tudós)emberek, akik pénzért talán még azt is megpróbálnák bebizonyítani, hogy bantuk és eszkimók az őseink. Ilyennek csak azt üzenem, hogy:
- Menj haza öreg! Hülyítsd otthon a népedet!

  Gyakran mentem a vizsgáimra tanulás nélkül. Kegyelmesen hajlottak. Azóta csak tanulok, tanulok, tanulok, igaz (és végre), kizárólag csak azt, ami érdekel. Autodidakta módon, mindenfélét, ami a kezem ügyébe került. Egy időben főleg a sakkra koncentráltam, de átnézve a lehetőségeimet, tizennyolc évesen beláttam, nem leszek sakkvilágbajnok. Azonban úgy gondoltam, a szellemi képességeim fejlesztésére és szinten tartására tökéletes eszköz egy majdnem világvégi kis faluban.
  Amikor sok évvel később elmentem egy hivatalos Mensa intelligenciatesztre, a maximumot, a 155 felettit teljesítettem.
Szerintem csaltak.
A dolgaimat inkább érzésre, intuitív módon oldom meg, mottó: 'nézem s meglátom hirtelen'. Ami nem mindig sikerül, ha nagyon zajos a környezet.

  Jelenleg informatikusként tengődök, miközben mindenféle sületlenséget igyekszem kitalálni, bizonyítani, alkalmazni. Van vírusom is. Kér valaki?
  Egy talicskányi honlapnak vagyok a kezelője, aminek a 50%-a úgy gondolja fizessek én neki, ha csinálni akarom.  Az állam bácsi előbb-utóbb fenékbe fog rúgni. Az ingyen honlapkészítés miatt bevételtől esik el. Ez fajta hozzáállás a mai támogatottan 'önösen-érdekesen-érvényesülő' világban üldözendő magatartás. Nem baj ha lopsz, csalsz, csak legyen róla papírod.

  Egy alapszintű sakk-könyvnek vagyok a szerzője, 'A sakk alapjai' címmel és volt egy gyermekeknek szóló sakkújságunk Misi Magazin címmel és egy sakk rejtvényújság kezdeményünk Mészáros András nemzetközi sakkmesterrel. Nincs okunk panaszra. Időben leálltunk.

  Mi dolgom van még? A világmegváltás még hátra van, de erre vigyázni kell, mert nagyon sok (gaz)embernek ez az éden, akik köszönik, de ez így tökéletes....